ALBERGEN/AGELO – Poepen, plassen, gapen en rollen. Voor een leek zijn het de normale dingen die paarden doen. Linda Geeshink bekijkt het anders. Als paardencoach in Agelo begrijpt zij de paardentaal en vertaalt ze het gedrag naar haar cliënten om hen te helpen bij traumaverwerking, stress en angsten.
Shit onder ogen
Paarden voelen spanning aan bij mensen die dat zelf wegstoppen. Dat zegt Linda Geeshink. Ze registreert het gedrag van een paard als een cliënt erbij in de bak staat. Als een paard bijvoorbeeld poept en vervolgens aan zijn ontlasting ruikt is dat volgens haar een sterk signaal: de shit wordt letterlijk in ogenschouw genomen.
In gesprek na de sessie
„Een paard ruikt normaliter niet aan zijn eigen poep”, zegt de coach. „Op dat moment ziet het paard, en de cliënt dus ook, letterlijk zijn shit onder ogen. Ik probeer vervolgens boven water te krijgen met welke problemen de cliënt in gevecht is. Als een paard wegloopt en gaat rollen, heeft dit weer een heel andere reden. Hierover gaan we na de sessie in gesprek.”
Paard slechts instrument
Het liefst krijgt ze geen informatie vooraf: „Cliënten vullen dan vaak zelf al in wat het paard precies bedoelde. Vaak komen mensen sceptisch binnen, maar zeggen ze nadien: je hebt me de ogen geopend. Maar mijn cliënten helpen in feite zichzelf. Het paard is hierin ‘slechts’ een instrument.”
Bijzondere ervaring
Wat zo’n sessie met je doet, weet Linda als geen ander. Voor haar voormalige werkgever, zorgboerderij Alles Kidts in Geesteren, werkte ze soms met paarden. Om daar meer mee te doen, stelde haar bazin drie jaar geleden een opleiding paardencoaching voor. „Ik wilde zelf natuurlijk ook een sessie meemaken. Nietsvermoedend stapte ik in de bak. De coach vertaalde het paardengedrag en vroeg of ik bijna een dierbare had verloren. Ik wist gelijk dat ze het over mijn man had, die destijds ernstige hartproblemen had. Ik ben inderdaad heel bang geweest om hem te verliezen.”
Na sessie verdwenen klachten
Wat er op dat moment in die bak gebeurde was volgens de Albergse onbeschrijflijk: „Zoveel emoties, ik trilde en huilde. Volgens mij heb ik daarna wel twee weken lopen huilen. Daarmee is het verwerkingsproces in gang gezet. Ik merkte dat mijn lichamelijke klachten verdwenen. Dit maakte zo’n indruk op mij dat ik de opleiding ging volgen. Daardoor ben ik nog veel meer te weten gekomen over mijzelf. Vorig jaar ben ik voor mezelf begonnen met Paardencoaching Twente.”
Eigen ervaring met sessie maakte zo’n indruk op mij dat ik de opleiding ging volgen.Linda Geeshink, paardencoach
Samenwerking met psychologe
De coaching verzorgt ze in Paardencentrum Tijdhof van Jan Kroeze in Agelo. Een ritje op de rug van het ros is niet nodig. Het paard, vaak een merrie of een ruin, komt naast de cliënt staan. Hoeveel sessies nodig zijn om spanning bij mensen weg te nemen verschilt. „Eén sessie brengt al veel duidelijkheid”, zegt Linda uit ervaring. „Het aantal sessies stemmen we af op de vorderingen en de onderliggende oorzaak. Regelmatig werk ik samen met een psychologe. Zij stuurt cliënten door naar mij. Uiteraard heeft ze zelf ook een sessie ondergaan, ze is er zeer enthousiast over.”
Lessen en coaching
Linda vindt het bijzonder dat ze uiteindelijk toch in de paardenwereld terecht is gekomen. „Ik was vroeger al een ‘Penny meisje’ (naar een tijdschrift over paarden -red.) en wilde dolgraag een eigen paard. Helaas zagen mijn ouders dat niet zitten. Nu geef ik naast paardrijles paardencoaching vanuit mijn een eigen bedrijf. Of beter gezegd, mijn roeping.”
Dit artikel verscheen in het Algemeen Dagblad