Wat is paardencoaching?

Veel mensen denken dat paardencoaching zweverig is. Dat is het echter niet. Laat me je vertellen wat paardencoaching precies inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. 

Bij Paardencoaching helpt een paard met het geven van inzicht in het gevoel van de mens. Paarden zijn namelijk heel intuïtief en goed in het spiegelen van emoties. Ze voelen energie feilloos aan en scannen continu de lichaamshouding van de ander.

Paarden communiceren met hun houding, gedrag en uitstraling. Ze reageren op dezelfde manier op mensen als op andere paarden. Tijdens de sessie reageert het paard op jou. Hierbij voelt het alle gevoelens, angsten en spanningen die jij bij je draagt. 

Doordat ik de reacties van het paard ‘vertaal’, worden inzichten en lichamelijke effecten losgemaakt waardoor het verwerkingsproces kan starten.

 

Een paardencoach sessie kan ingezet worden bij de volgende thema’s :

 • Depressie
 • Burn-out verschijnselen
 • (Chronische) stress
 • Verwerken van verlies
 • Zelfvertrouwen
 • Concentratie
 • Faalangst
 • Sociaal-emotionele vaardigheden
 • Angsten overwinnen
 • Inzicht willen krijgen in gedrag en belemmeringen

Wat kan paardencoaching voor jou betekenen?

Paardencoaching geeft je (meer) inzicht in je persoonlijke kwaliteiten, je eigen gedrag en dingen waar je tegen aanloopt. En met het verkrijgen van dit inzicht komt ook de oplossing voor jouw probleem/dilemma dichterbij.
Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van stress, je het gevoel hebt dat je vastloopt of je bent succesvol in je baan maar hebt toch het gevoel dat je niet je hart volgt, dan kan paardencoaching heel verhelderend werken. Paarden zeggen jou liefdevol de waarheid. Zij houden geen rekening met de toekomst maar leven in het hier en nu. Paarden maken het beste contact met jou wanneer jij jezelf bent en  je hart volgt. Paarden maken daarmee heel veel duidelijk over jouw (vaak onbewuste) gevoelens en patronen.

Met één sessie paardencoaching wordt vaak al een heleboel bewerkstelligd en een denk- en bewustwordingsproces in gang gezet. Je krijgt vaak al in één keer te zien waar je aan kunt werken of wat je nu werkelijk voelt. Als paardencoach stel ik je gerichte vragen en door de interactie tussen jou, het paard en mij kom jij dichterbij jouw oplossing.

Paardencoaching bij Hoogsensitiviteit (HSP)

Wist je dat HSP’ers meer baat hebben bij therapie vanuit een holistische aanpak, door bijvoorbeeld fysieke therapie? Paardencoaching kan jou helpen om meer inzichten te krijgen over hoogsensitiviteit. Door paardencoaching krijg je inzicht, handvaten voor het dagelijkse leven en leer je door zelfacceptatie om jouw HSP te zien als kracht!

Hoogsensitiviteit is namelijk geen ziekte of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk met verschillende eigenschappen. Een HSP'er heeft een gevoeliger zenuwstelsel en is daardoor gevoeliger voor indrukken en prikkels dan een gemiddeld persoon. Hoogsensitieve personen merken de meest subtiele veranderingen op in bijvoorbeeld lichaamstaal of stemming. Ook zijn ze gevoeliger voor licht, geuren en geluid. HSP'ers hebben sneller behoefte om zich terug te trekken zodra ze overprikkeld raken. 

Herken je dit ook?

 • Vind je het lastig om nee te zeggen en merk je dat je daardoor vaak te veel hooi op je vork neemt?
 • Kom je vaak het beste tot rust in de natuur en ben je het liefst dan even alleen?
 • Raak je wel eens volledig overprikkeld of loop je leeg wanneer je in gesprek bent met iemand?
 • Raak je wel eens door stress in een neerwaartse spiraal, waardoor je nóg meer stress ervaart?
 • Raak je ook wel eens echt van streek omdat iemand een onvriendelijke opmerking maakt?
 • Blijf je maar malen over iets wat niet goed is gegaan?
 • Ben je alles aan het 'overdenken'?

Paardencoaching kan je helpen om je gevoelens meer in balans te krijgen. 


Lees de nieuwsberichten over paardencoaching

“Mensen denken dat ik de paarden zelf coach”

Linda: ‘Een paardenmeisje ben ik altijd geweest. We hadden thuis geen paarden maar ik ging altijd naar de buren om te knuffelen met hun paarden en ze te borstelen. Pas toen ik mijn rijbewijs haalde ben ik paardrijles gaan nemen bij Jan Kroeze van manege Tijdhof in Agelo. Wat begon met één keer per week werd al snel vier keer per week. Met mijn paard Udine reed ik jarenlang dressuurwedstrijden, helemaal fantastisch. Toen ik zwanger was van Jasper moest ik het rijden even op een lager pitje zetten.

Lees meer »